Saturday, December 8, 2018

Ray and Martin solved Model 5(class 12)

Ray and Martin solved Model 5(class 12) 




Hi students today we will discuss about some important Answers to the English question bank Ray and Martin solved Model 5.
Ray and Martin solved Model 5(class 12)
Ray and Martin solved Model 5(class 12) 




Prose section

1) '' she had Beautiful eyes but they were of no use to her'' - - whose eyes are mentioned here? Why were the eyes useless to her? Bring out the irony of the situation? (1+2+3=6)

Ans : see the answer of model - 3. Prose section 1(1).

2)'' I have endeavoured to understand the fundamental truths to revealed to me by my father'' - - who is the speaker? Who was the speaker's father? what are the fundamental truths? (1+1+4=6)

Ans : see the answer of model - 1. Prose section 1(2).

3) why did not the boy in thank you man run away though he found the door open? (6)

Ans : see the answer of model - 3. Prose section 1(3).

4)'' you have already been answered'' - - who said this and to whom? How has the person referred to be been answered? 1+1+4=6)**

Ans : see the answer of model - 4. Prose section 1(4).



Poetry section 



1) how is the life force of the tree described in the poem on killing a tree? (6)

Ans :see the answer of model - 1. Poetry section 2(1).

2) justify the title of the poem asleep in the valley by Arthur rimbaud. (6)

Ans :see the answer of model - 1. Poetry section 2(2).

3) why does Keats feel that the poetry of earth is never dead? (6)

Ans : see the answer of model - 1. Poetry section 2(4).

4) state the arguments in Octave and sestet of Sonnet 18. (6)

Ans : see the answer of model - 1. Poetry section 2(3).

Proposal 


1) write a note on the ending of the play 'The Proposal'. (6)

Ans : in the play' The Proposal' Anton Chekhov develops the funny situations to the level of a hilarious one. In the final scene Lomov faints down on the ground because of the excitement caused by the heated argument with Natalya and chubukov. Chubukov and Natalya believe for a moment that he is dead. Natalya pulls lomov's sleeve to see if he is really dead. She is shocked and Shouted , '' what have you done to me? '' Chubukov equally astonished. He shouts for water and lifts a tumbler to lomov's mouth to make him drink. Chubukov become sure that he is dead. He wants to kill himself because his daughter may have missed the chance of getting married. He blamed his misfortune and called out for a knife and pistol to kill himself. However, Lomov soon revives and chubukov was the first one to notice that. Now chubukov , knowing the importance of getting his daughter married, does not waste time and orders them to hurry up and get married. 

2)'' oh, water what a burden , to be the father of a grown up daughter! '' - - who is the father? Who is the daughter? Why is the daughter a burden to the father? (1+1+4=6)

Ans : see the answer of model - 4. Proposal section 3(2).

3) discuss the reasons why marriage proposal is important to all the characters? ***

Ans : see the answer of model - 1. Proposal section 3(1) .




Writing section 


1) write a report on Environment Day observation in your school. (10)

Ans : see the answer of model -4 writing section report .
Write Environment Day instead of 'Annual function'. 

2) write a letter to the manager of a bank requesting for an educational loan. (10)**


Ans : kalyani 
                                      Ghosh para
                                     9.12.18
To
The Manager, 
State Bank of India, 
Haringhata Branch
Nadia 
           Sub: prayer for sanctioning an educational loan. 
Sir, 
I would like to inform you that I am a student residing at kalyani , ghoshpara, post Colony, district North 24 parganas. This year I have passed the HS examination and I am seeking admission in BTech course in a private Institution. The total course fee for this is rupees 3 lacs and I have to deposit rupees 50000 for each semester. The session will start in the coming August. However, my father, who is the daily wage earner , can hardly afford this at present. 
       In this circumstance, I would request you to kindly sanction an educational loan in my favour at the earliest so that I may pursue my studies. Copies of all the necessary documents, like my academic certificate and the prospectus of the college, are attached herewith for your kind verification. 
Thanking you, 
                                              Yours faithfully, 
                                               Your name 
Enclosed : As stated 



Read More

Friday, December 7, 2018

Class 11 english suggestion 2019 - LEELA'S FRIEND

Class 11 english suggestion 2019 - LEELA'S FRIEND 




Hi students today we will discuss about some important Answers to the English suggestions for the forthcoming examination 2019 (class 11 ).


Class 11 english suggestion 2019 - LEELA'S FRIEND
Class 11 english suggestion 2019 - LEELA'S FRIEND 






1) briefly narrate the first meeting of Siddha with the SivaSankar family. (5)

Ans : Mr Siva Sankar scrutinized Sidda and found him quite tidy. He asked Sidda where he had worked before. Sidda informed that he had previously worked in a doctor's house. Mr SivaSankar further wanted to know the name of the doctor, but Sidda said that he did not know the name. Not being convinced by the answer, he asked why Sidda had been dismissed by his previous employer. Sidda gave the stock answer that his master had left the town. Both Mr SivaSankar and Mrs SivaSankar thought Siddha to be tidy and not a bad sort at their first meeting. However, there only daughter Leela liked Sidda immediately. She requested her father to keep Sidda the in their house. 


2) how does Sidda's company make Leela supremely happy?(5)

Ans : Leela, a small girl of Five found an ideal friend in Sidda , who was patient and imaginative enough to entertain the tiny girl. They used to play with a ball in the garden and Sidda used to entertain her by telling her imaginary accounts of the balls touching the moon or touching the sky by standing on a coconut tree or his familiarity with the moon. In the evening Leela found pleasure by teaching Siddha. At bedtime Sidda used to tell Leela wonderful stories. In this way Leela Wanted to Shadow Sidda all her waking hours and felt supremely happy in his company. 


3) how did Leela try to make Sidda write and what was the result? (3+2=5)

Ans : every evening Leela held a mock class for Sidda. She played the role of the teacher and asked Sidda to copy one or two letters of the alphabet or the drawing of a cat or crow with the stump of a pencil on the pages of a catalogue. She herself wrote letters or drew the pictures on another catalogue and Sidda had to imitate it. 

       Sita was unable to ply a pencil as his wrist was stiff and inflexible. When Sidda fail to copy it, Leela rebuked him and redouble her effort to teach him. It was very painful for Sidda and he sought relief by telling Leela that her mother was calling her for dinner. In this way the class came to an end. 

4)'' what a risk we took.... '' - - what was the risk taken? What Assurance did Mr SivaSankar get from the police? (3+2=5)

Ans : The risk was the appointment given to Sidda as a servant without proper information or references about him. According to the police report, Sidda was an old criminal. He had been to jail half a dozen time for stealing jewellery from children. The inspector could easily identify Sidda from his description, and he was angry with Mr Shivashankar for not Consulting Him before engaging Sidda. 
  
        Mr Siva Sankar was assured by the police that Sidda would soon be arrested. Being an Old Jail - bird, his haunts were well known by them. So there was a good chance of getting the gold chain back. 



Hope this suggestion will help you for your forthcoming examination 2019  


Read More

Thursday, December 6, 2018

HS online english study - Ray and Martin solved Model 4

HS online english study - Ray and Martin solved Model 4

HS English ' Ray and Martin' solved - model question paper 4

HS online english study - Ray and Martin solved Model 4
HS online english study - Ray and Martin solved Model 4


Prose section

1)'' the voice had The Sparkle of a mountain streamn'' - - who thinks so? whose voice is referred to here? why was the voice so special? (1+1+4=6)***

Ans : For this part of the answer go through the model number 1

2)'' when Troubles come, try to understand the relevance of your sufferings. Adversity always presents opportunities for introspection. '' - - who said these and to whom? Explain the statement? (2+4=6)


Ans : APJ Abdul Kalam's father said this to him in his autobiographical narrative 'strong roots'.
Kalam's father Jainulabdeen believed that adversities provide the best opportunities for introspection. So one should try to understand the relevance of his suffering instead of fearing it. Thus one can truly judge the mistakes that one makes. Owing to their natural Instinct, human beings look for help and company of others when they find themselves alone in the grip of difficulties. For this when they find themselves in great difficulties they need someone to show them the way out. When the distress people came to Jainulabdeen he acted as a'' go between'' In their to pacify the demonic forces with prayers and offerings. But that is a wrong approach as one must not be fear - ridden of the destiny but try to find the enemy of fulfillment that resides within oneself. Kalam understood that it is important for us to judge our own actions. He was convinced through his father that the divine power is omnipresent who always helps us to get rid of misery, Milan Kohli and failure. At the same time he guides us towards the right path and helps us to attain peace of mind. 


3)'' and he did not want to be mistrusted now'' - - who is referred to as' he'? Whose trust did he want to win? Why did not he want to be mistrusted? (1=1=4=6)

Ans : go to the Ans of model question paper 3 - - prose section 3.


4) '' you have already been answered'', said the hermit. - - - Who said this to whom? How did the hermit explain the answer? (2+4=6)****

Ans : same as 3.




Poetry section

1) the poem 'on killing a tree' describes man's cruelty and violence to nature. discuss. (6)

Ans : see the answer of poetry section model 3(1)

2)' in his side there are two red holes' - - what do the two red holes signify? explain the irony used in the poem. (2+4=6)

Ans : 'The two red holes' here signifies the bullet wound which is received by the soldier in the warfront causing to him untimely and unfortunate death.
In this line the poet intends to suggest that though the 'hollow' of nature is full of life and light yet those 'holes' in the soldier's body points to his lifelessness. Thus, the poet subtly implies that the young soldier's death has been caused by the fatal bite of an adminable Serpent that stands for war in this context.

3)'' so long lives this, and this gives life to thee''-- who is referred to by thee? how does this give life? (2+4=6)

Ans : Here' thee' refers to the poet's friend who is a beautiful young man.
According to Shakespeare poetry is Immortal and since he had recorded the beauty and youthfulness of his friend in his poem, The Immortal lines of his poem are the lifeblood for his survival and unchangeability. He says so long as men exist on the earth and so long they see or read the poems written by the poet his friend will live forever.


4)'' he rests at ease Beneath some pleasant weed'' - - who is he here? How does he enliven nature? (2=4)6)

Ans : see the answer of model no 2(poetry section)




Play - proposal


1) '' if I give myself time to think, to hesitate, to talk a lot for an ideal, or for real love, then I will never get married''-- who think so? When does he think so? Why does the speaker think it? (1+2+3=6)

Ans : see the answer of play section proposal model no 3.(1)

2)'' what a burden , Lord, to be father of a grown up daughter! '' - - who is the father? Who is the daughter? Why is the daughter a burden to the father? (1+1+4=6)

Ans : see the answer of play section proposal (1)model 2

3) why does Lomov want to marry? Why does he think Natalya will make an acceptable wife? (3+3=6)

Ans : see the answer of 1.




Writing

1) write a report on the annual function of your school:2+8=10) 

Answer : annual function held in ABC School

The annual function of ABC school was held on 6th January in the afternoon. A stage was erected in the school compound. The ceremony started by the inaugurate song of Rabindranath by the school students. It was followed by the recitation of poems and other songs. Later,' Bisarjan',a drama written by Rabindranath Tagore was staged by the senior students of the school. The spectators were spellbound by the performance of the students. When the drama came to an end, the audience remained silent for a few seconds and then burst out into wild applause. Everyone enjoyed the function of the school very much.

2) write a letter to the editor of a newspaper describing the discomforts caused by the senseless use of microphones during festivals. (2+8=10)

Ans : To 
The Editor, 
The Times of India, 
7A,S.N.Banerjee Road 
Kolkata-700024
Sub: indiscriminate use of microphones
Sir, 
Would you kindly publish my view on indiscriminate use of microphone in the 'letter to the editor' columns of your esteemed daily? 
Today rampant use of microphones has become a great nuisance. This new demon is looming large in public life. Be it a political gathering or a social ceremony, religious festival or a cultural function, microphones are being used in high volume, tormenting people of all ages. Students, specially examinees , find it really difficult to concentrate on studies. Patients and the old cannot sleep. In absence of any protest or implementation of law, the incessant shower of high pitched songs and music goes on harrassing us everyday. 
How long should we allow this to go on? If we cannot raise our voice against this Evil, it will contribute to cultural and moral degeneration of the youth, torture us terribly and make us Deaf and mentally dis balanced. 
There is none to Bell the cat. Would you kindly highlight the issue in your editorial? 
Thanking you, 

Dated :6.12.18
Place 
                                    Yours faithfully, 
                                    Your name 



Read More

Featured Post

Ray and Martin solved Model 5(class 12)

Ray and Martin solved Model 5(class 12)  Hi students today we will discuss about some important Answers to the English question ...

Followers

Follow by Email

Soumitra Parai

About me

I am soumitra Parai. I have a you tube channel and website where I teach English class for the students of class 10,11,12 of West Bengal board of higher secondary education. If you want to get notes from me then you can follow the website